Acasa ( download )                Comunitatea ContaFree                Programul ContaFree                Echipa - suport                FORUM DE DISCUTII 

Primul program financiar - contabil, complet gratuit, proiectat exclusiv pentru contabili si firme de contabilitate !


Introducerea balantei initiale - de deschidere

Aceasta balanta de pornire se introduce o singura data in luna de pornire a programului. Daca se incepe cu luna ianuarie se vor introduce doar soldurile de inceput de an ale conturilor de lucru, daca se incepe cu orice alta luna din an trebuie introduse si totalul sumelor precedente ( rulaje totale plus solduri de inceput de an )

Unele conturile necesita desfasurarea soldurilor functie de parteneri si acte ( cleinti - 4111 sau furnizori - 401 ), altele functie de terti ( 542 etc. ). Pentru aceste conturi vor trebui  introduse soldurile pe analitice distincte pentru a putea urmari in timp soldurile pe firme sau terti. Sistemul va cere informatiile suplimentare necesare intr-o alta fereastra. Balanta analitca de lucru va contine in mod normal doar contul 4111 ( de exemplu). Insa, sistemul ne va cere clientul pentru orice operatiune legata de acest cont, astfel incat sa poata furniza oricand balanta analitica pe fiecare client in parte.

De asemenea vor fi campuri cu sume in valute pentru conturile ce se urmaresc si in alta moneda ( 5124, 401, 4111 etc...)

Introducerea balantei intiale se face selectand functia asa cum se arata in imaginea de mai jos, sau direct din "Navigare rapida" ( la inchiderea acestei ferestre programul va va pozitiona pe aceasta lista ).Selectam functia "Adauga o inregistrare noua" pentru a introduce sumele debit si credit ale unui anumit cont. Pentru situatia in care se incepe lucrul cu programul in luna ianuarie a anului, se vor introduce doar campurile de "Solduri de inceput de an". Daca se incepe lucru cu orice alta luna, este necesar a se introduce atat "Solduri de inceput de an", cat si "Total sume precedente". Pentru conturile simple, ce nu necesita legarea de un partener, de un tert sau de un centru de profit ( conturile de 6xx si 7xx ), sunt suficiente aceste date.


In cazul in care un cont presupune legarea de un partener ( client sau furnizor ), dupa introducerea contului si a valutei, programul va cere informatii suplimentare legate de identificarea partenerului, precum si alte date referitoare la componenta soldului respectiv.
Pentru asta va deschide o noua fereastra asa cum se vede in imaginea de mai jos. 
Deoarece soldul pe un partener poate proveni din mai multe facturi diferite, se vor introduce mai multe inregistrari. In acestea se vor specifica numarul, seria, data si data scadenta a facturii ( pentru a pute fi urmarita in scadentare ).
Pentru fiecare din aceste inregistrari, sistemul va genera un act, ce vor putea fi accesate in modulul de incasari / plati;


Pentru conturile care necesita legarea de un tert, programul va cere in loc de o firma, o persoana. In rest operarea este identica.

In final balanta initiala, ar trebui sa arate astfel :


Daca sumele nu sunt egale ( debit = credit ), se verifica soldurile si sumele introduse. Exista posibilitatea de a fi sarit un cont, sau de a fi gresit o suma.
*
* Nu necesita inregistrare sau activare