Acasa ( download )                Comunitatea ContaFree                Programul ContaFree                Echipa - suport                FORUM DE DISCUTII 

Primul program financiar - contabil, complet gratuit, proiectat exclusiv pentru contabili si firme de contabilitate !


TVA LA INCASARE

APLICARE LA SISTEMUL TVA LA INCASARE

Dupa update programul va afisa mesajul "Firma aplica sistemul TVA la incasare ? ( D/N )". Functie de situatie se va raspunde cu D (da) sau N (nu).
Valoarea va fi memorata in configurarea FLTVAINCAS si poate fi schimbata daca initial s-a introdus gresit.

Schimbarea se face din felia "Administrare" butonul "Config" :PARTENERI - pentru cazul ca firma nu aplica la sistemul de TVA la incasare
Se modifica partenerii ( furnizorii ), stabilindu-se ce sistem aplica ( in special pentru cazul in care firma proprie nu aplica ). Acest flag va fi propus pe facturile primite. Daca este "Nestabilit" va fi ceruta valoarea lui.
Partenerii pot fi verificati daca aplica sistemul TVA la incasare pe site-ul ANAF-ului. Pentru aceasta se apasa butonul "Site ANAF" :


Programul va copia automat codul fiscal in "clipboard", astfel ca el va fi disponibil cu functia ""Paste" :
Se introduce codul de validare afisat, si se apasa butonul "Cauta".Va fi afisata o pagina care contine starea firmei din punct de vedere al aplicarii TVA la incasare :


FACTURI EMISE ( in cazul in care firma aplica la sistemul TVA la incasare )

In antetul facturii a aparut un buton radio prin care se seteaza tipul din punct de vedere al aplicarii TVA la incasare :


Implicit valoarea este "Da", dar poate fi modificat daca este cazul.

Pentru a se printa pe factura textul "TVA la incasare", se introduce in antet-ul printului (s-a introdus) urmatorul rand : 

#tvaincas

Factura va aparea astfel :

FACTURI PRIMITE ( in cazul in care firma aplica la sistemul TVA la incasare )

In antetul facturii a aparut un buton radio prin care se seteaza tipul din punct de vedere al aplicarii TVA la incasare :


Implicit valoarea este "Da", dar poate fi modificat daca este cazul.

FACTURI PRIMITE ( in cazul in care firma nu aplica la sistemul TVA la incasare )

In antetul facturii a aparut un buton radio prin care se seteaza tipul din punct de vedere al aplicarii TVA la incasare :


Daca partenerul are setata valoarea "Aplica TVA la incasare" pe "Da" sau "Nu", aceasta este preluata in factura primita. Daca este "nestabilit", va afisa o fereastra in care va trebui sa setam valoarea :CONTAREA ACTELOR functie de flagul "TVA la incasare"

Contarea TVA-ului pentru aceste tipuri de acte se redefineste astfel :

In caz ca factura este cu TVA la incasare se bifeaza  "Tine cont de TVA la incasare" cu "Da" si "Val. TVA la incas" cu "Da"
Contarea TVA-ului se va face prin contul de TVA neexigibil :


In caz ca factura este fara TVA la incasare se bifeaza  "Tine cont de TVA la incasare" cu "Da" si "Val. TVA la incas" cu "Nu"
Contarea TVA-ului se va face prin contul normal de  TVA ( 4426 sau 4427 ) :ATENTIE ! MAJORITATEA CONTARILOR SISTEMUL LE-A FACUT AUTOMAT ! E BINE SA VERIFICATI, TOTUSI !

INCASARI / PLATI la facturi ce aplica sistemul TVA la incasare

Plata si incasare se face ca si pana acum, diferenta venind dupa alegerea facturii  :


Plata se va face pe tipuri de TVA, suma neputind fi mai mare decat suma totala minus suma platita pe un anumit tip de TVA. Daca nu este respectata conditia aceasta,  programul va afisa mesajul "Suma incorecta".
Contarea TVA-ului neexigibil se face automat daca in cadrul operatiunii de plata/ incasare ( pe butonul "Alte contari..." ) a fost adaugata inregistrarea :
JURNALE

Camuri noi adaugate :
       - bazanex24, tvanex24, bazaex24, tvaex24, bazanex5, tvanex5, bazaex5, tvaex5, bazanex9, tvanex9, bazaex9, tvaex9,
       - tipincas, numarincas,
       - sumaincas, tvaincas,
       - bazaincs24, tvaincs24, bazaincs5, tvaincs5, bazaincs9, tvaincs9,