Acasa ( download )                Comunitatea ContaFree                Programul ContaFree                Echipa - suport                FORUM DE DISCUTII 

Primul program financiar - contabil, complet gratuit, proiectat exclusiv pentru contabili si firme de contabilitate !

Registrul de  casa/ banca in lei si valuta


Nu exista deosebiri de operare a operatiunilor din casa fata de cele din banca, iar deosebirea intre platile si incasarile in valuta fata de cele in lei este aceea, ca  la fiecare operatiune se va introduce suma in valuta si cursul, suma in lei fiind calculata automat.
Diferentele de curs valutar ce apar la facturile in valuta vor fi calculate  de catre program.
Pentru a opera operatiunile unui cont de trezorerie selectam modulul "Casa, banca" din ecranul principal, astfel :


Pentru a adauga o noua plata sau incasare apasam butonul "Adauga" sau tasta "Insert". Programul va deschide urmatoarea fereastra de editare :


O operatiune contine informatii depre tipul ei : plata / incasare, contul corespondent precum si alte informatii necesare pentru a o contabiliza. Programul are predefinite operatiunile uzuale.
Functie de tipul operatiunii programul va deschide un anumit tip de fereastra. Programul decide daca este vorba de o operatiune in lei sau valuta functie de valuta contului de trezorerie ( ex. 5311 este in lei, 5314.2 este in EURO ) :

Pentru o operatiune simpla in lei ce nu necesita legarea de terti sau acte ea va arata astfel :


Pentru o operatiune simpla in valuta ce nu necesita legarea de terti sau acte ea va arata astfel :


Suma in euro va fi calculata ca si produs intre suma in valuta si cursul valutar.

Pentru o operatiunile care necesita legarea de acte ( 401, 404, 4111 )  in lei fereastra va fi mai complicata :


Dupa selectarea partenerului de la care s-a facut incasarea ( plata ), programul ne afiseaza in partea de jos actele neincasate ( neplatite ) de la el, pana in luna curenta.
Nu se afiseaza decat sumele din contul operatiunii. De exemplu daca pe o factura avem atat 404 cat si 401 la operatiunea de plata vor fi afisate doar sumele aferente operatiunii ( sumele contului 401 ptr. operatiune "P - plata furnizori" si sumele contului 404 ptr. operatiunea "P4 - plata furnizori de imobilizari" ).

Putem sa introducem suma incasata apoi apasam butonul "Incasare / plata factura". In cazul in care este incasata o suma mai mica decat suma facturii se apasa butonul "Incasare / plata partiala". Daca dorim sa stergem plata unui act apasam butonul "Sterge incasare".
In dreapta acestui buton avem mereu cat din suma totala este "legata" si cat a mai ramas de "legat".

ATENTIE !! Este indicat sa legati intreaga suma, altfel soldului contului  4111 (401 + 404 ) nu va mai fiegal cu suma factturilor neincasate ( neplatite ).
Daca totusi ramne o suma "nelegata" programul ne afiseaza o fereastra de avertisment. Apasati pe "Da" pentru a recalcula suma, si pe "NU" daca doriti sa rezolvati mai tarziu ( de exemplu factura nu a ajuns inca, desi exista ).


Pentru incasarile ( platile ) in valuta fereastra arata astfel :


Pe langa existenta campurilor de sume in valuta si a cursului valutar, principala deosebire consta ca programul calculeaza diferente de curs favorabile sau nefavorabile.
Suma in lei cu care este inchis actul este suma in valuta inmultita cu cursul actului sau cu cursul ultimei reevaluari. Diferenta intre aceasta suma si suma in lei a incasarii reprezinta diferente favorabile sau nefavorabile, diferente care sunt contate automat.


Platile si incasarile in lei care necesita legarea de un decont :


Pentru cele in valuta sunt cerute in plus suma in valuta si cursul.*
* Nu necesita inregistrare sau activare